Hoppa till sidans innehåll

Kajakcross


Kajakcross handlar om taktik, listighet och snabbhet.

Det är samtidigt otroligt kul då vem som helst kan ha flyt och vinna!

Kajakcross, eller BoaterX som det heter på engelska, är en rolig, tuff och spännande forsgren som går ut på att komma först ned för forsen. Grenen påminner mycket om "skicross" inom alpinskidåkningen. 4 kanotister ska ta sig runt och mellan 1-5 bojar i forsen. Paddlarna startar samtidigt i heat och först ner över mållinjen vinner. Kanotisterna får putta, tackla och knuffa på varandra vilket bjuder på spektakulära fighter mellan kanotisterna. Det är till och med tillåtet att välta varandra och i viss mån kör över eller under sina motståndare. I slutändan handlar Kajakcross oftast om att söka den snabbaste vägen ned genom vågor och valsar, samtidigt som man listigt får spela ut motståndarna.

Utrustning

Kajakcross-kajaker är gjorda i okrossbart material dvs plast. Kanoterna får max vara 270cm långa. Aktiva kan använda så kallade full-face hjälmar som ser ut som motocrosshjälmar för att skydda ansiktet. Det är även populärt att använda armbågsskydd för att skydda mot smällar.

NFP arrangerar flera Kajakcrosstävlingar varje år och aktiva tränar med jämna mellanrum på denna gren för skojs skull. Grenen bjuder allt som oftast på mycket skratt och glädje. För i slutet av dagen kan vem som helst vinna!

Hos NFP finns gott om nybörjarutrustning så att du som nybörjare kan låna och lära dig grunderna.

Uppdaterad: 20 OKT 2014 12:15 Skribent: Tommy Vince
E-post: This is a mailto link

 

Postadress:
Föreningen Nyköpings Forspaddlare - Kanot
Periodgången 8
61137 Nyköping

Besöksadress:
Periodgången 8
61137 Nyköping

Kontakt:
Tel: +46700511359
E-post: This is a mailto link...

Se all info

Länsförsäkringar sponsrar vår verksamhet. Det har gjort det möjligt för oss att köpa ytterligare två kajaker i bra skick för att kunna erbjuda fler barn och ungdomar bra träning.

 

SörmlandSparbank

Sponsrar Nyköpings Forspaddlares barn och ungdomsverksamhet