Hoppa till sidans innehåll

Kanotslalom


Kanotslalom är en kombination av fart och precision i forsande vatten!
Tävlingar och träning sker i allt från lugna små åar till forsar i breda älvar.
 
Kanotslalom går ut på att felfritt och på tid paddla en forssträcka försedd med portar. Det är en kombination av teknik, fysik och mentala aspekter.
En tävlingsbana består av 18 till 25 portar varav 6 eller 7 är uppströmsportar. För de allra bästa tar det cirka 100 sekunder att ta sig nedför en tävlingsbana.Portarna hänger 20 cm över vattnet och passeras i nummerordning. Gröna portar ska passeras nedström och röda uppströms.
 
Utrustning
Slalomkanoter görs i kolfiber och epoxi och är mycket lätta och starka. Minimivikten för en K1/C1 är 8 kg. Paddeln är gjord i samma material och är ca 200 cm långa. Hjälm och flytväst är obligatoriskt. Sittbrunnen täcks av ett kapell gjort i neopren. NFP har gått om utrustning som passar alla nybörjare, vilken man får låna som medlem i klubben.
 
Historia
Kanotslaloms första dokumenterade tävling avhölls i Schweiz år 1932. Kriget försenade spridningen, men 1949 hölls det första officiella VM:et. 1972 var slalom med på OS första gången. Kanotslalom är nu spritt till alla världens hörn med över 80 utövande länder.
I Sverige blev slalom en gren när Forskommmittén startade 1976. Första landslaget togs ut 1977. Nyköpings Forspaddlare har en god tradition av att ha flera landslagaktiva på kanotslalomsidan. Bl a har klubbens aktiva kammat hem flera sm medaljer, såväl som internationella topplaceringar.
Uppdaterad: 20 OKT 2014 11:29 Skribent: Tommy Vince
E-post: This is a mailto link

 

Postadress:
Föreningen Nyköpings Forspaddlare - Kanot
Periodgången 8
61137 Nyköping

Besöksadress:
Periodgången 8
61137 Nyköping

Kontakt:
Tel: +46700511359
E-post: This is a mailto link...

Se all info

Länsförsäkringar sponsrar vår verksamhet. Det har gjort det möjligt för oss att köpa ytterligare två kajaker i bra skick för att kunna erbjuda fler barn och ungdomar bra träning.

 

SörmlandSparbank

Sponsrar Nyköpings Forspaddlares barn och ungdomsverksamhet